Site icon Hangi Borsa Blog

Arsa, Arazi, Tarla Aynı Şeyler Midir? Birbirinden Farkı Nedir?

hangiborsada logo

Kara, kara, tarla nedir? Birbirinden farklılıklar nelerdir?

Arazi nedir?

Arazi veya arazi yatırırken bilinmesi gereken ilk konu “tapuya kayıtlı arazinin cinsi” dir. (Tapu başlıktaki kayıt yeterli değildir, güncel olup olmadığı arazi sicili ofisinden sorgulanmalıdır)

Yapacağımız yatırımın geri dönüşünü belirleyecek en önemli konu arazi türüdür.

Aynı amaç için kullanıldıkları durumlar olsa bile, çevremizden çok şey duyduğumuz arazi kavramları aslında birbirinden farklıdır. Her arsa aslında kara, ancak her toprak bir toprak değildir.

Topraklar çok çeşitli olmasına rağmen, en yaygın topraklar: tarla, zeytin bahçeleri, üzüm bağları, bahçe… vb. .

Arazi türü neden önemlidir?

Satın aldığımız arazi arazi statüsündeyse, bu toprak inşaat için uygun bir arazi anlamına gelir.

Alan ne anlama geliyor?

Bir tür arazi olmadığını ve çoğunlukla tarımsal amaçlar için kullanıldığını ve tarımsal küçük inşaatın oluştuğu yerler olduğunu söyleyebiliriz.

İmar durumu, tapu başlıklı alan veya yazma alanı anlamına gelirse, bunun imarlara açık olmayan bir arazi parçası olmadığını söyleyebiliriz.

Diğer tüm arazi türlerinde (tarlalar, zeytin bahçeleri, bağlar, bahçe, vb.), İnşaat yasaktır veya çok sınırlıdır. (Örneğin, tarlalardaki inşaatın en fazla %5 imar kapsamında 250 mt kare inşaat alanı ve 2 kat olmasına izin verilir))

Kara ve kara arasındaki fark

Arazi statüsünde olmayan topraklar, zamanla yerleşim alanında kalarak inşaat için uygun hale gelebilir. Bu durumda, toprak arazisi toprak olarak değiştirilmelidir.

Kara ve alan arasındaki fark

Toprak ve toprak arasındaki en büyük fark, birinin imarlara açık olması, diğerinin imarla kapalı olmasıdır. Alanlar gibi topraklara imar girdikten sonra arazi denir.

Gelecekte hangi arazinin olacağını nasıl bilebiliriz?

Gelecekte herhangi bir arazinin elde edilip edilmeyeceğini anlamak için 1/5000 Master imar planları incelenmelidir. Bu imar planlarında, su havzasının ve korunan alanın olacağı tarım alanının nerede olduğu konut alanı açıktır.

Yerleşim alanı olarak belirlenen bir arazi, 1/1000 başvuru imar planı ile parsellere ayrılmıştır ve “arazi” ve inşaat durumu artık mümkün olmaktadır. Bu dönüşüm sırasında, “Düzenleme Ortaklığı Payı” olarak adlandırılan maksimum %40 DOP kesinti yapılır. Bu kesinti, belediye hizmet alanı, eğitim alanı, dini tesis alanı, yeşil alan, park ve bahçe gibi alanlar için zorunlu terk edilmek anlamına gelir.

Kısa bir örnekle açıklamak için, 1/5000 ayet imar planındaki rezerv alanında 10 dönümlük bir alanın 1000 mt kare hisse senedine sahip olduğunu varsayalım. (Başlık Bizimimizde, hisse oranımız ve “Field” tapu bölümü yazılmıştır)

Bu arazi 1/1000 başvuru imar planına girerse, maksimum %40 kesinti yapılacak ve 600 mt kare ile “müstakil” bir unvan tapusu bize verilecek ve şimdi “tarla” yerine “arazi” yazacaktır. Başlık üzerinde.

Önemli Not: En küçük parsel, imar uygulamasının belirlendiği yerde 1000 mt kare olarak belirlenirse, bu durumda yeni işimiz ayrılmaz, ancak yine paylaşılır.

Durumların ve toprakların değer kazanacağı durumlara baktığımızda, bunlardan birinin 1/1000 imar uygulaması olduğunu görüyoruz.

Yatırımınızın bu değişiklikten kâr etmesini bekliyorsanız, parasal çözümler olarak tavsiyemiz: yakında imar başvurusuna girecek alanlar, bağlar ve bahçeler gibi arazilere yatırım yapabilirsiniz.

Doğru araziyi yatırmak ve yatırımınızı çok yapmak istiyorsanız, aşağıdaki başlığa bir göz atmanızı öneririz.

Arazi yatırımı nasıl yapılır? Hileler nelerdir?

Arazi yatırımı nasıl yapılır? Hileler nelerdir?

Exit mobile version