dantel modelleri

Gıda Mühendisliği Çalışma Alanları ve Maaşları

Gıda Mühendisliği Çalışma Alanları ve Maaşları

Gıda Mühendisliği, ilk olarak 1975 yılında ülkemizde EGE Üniversitesi’nde öğretilmeye başlayan bir departmandır. Ancak günümüzde, bu departman birçok üniversitede bu departmana sahiptir ve her yıl açılan departman sayısı yeni üniversitelerle artmaktadır.

Gıda mühendisliği, büyük veya küçük ölçekli işletmelerde üretilen işleme, ambalaj, koruma, depolama ve araştırma geliştirme faaliyetlerini gerçekleştiren bir iş alanıdır. Gıda mühendisi, bu çalışmaları takip eden ve kontrol eden kişidir. Gıda üretimi, depolardaki sağlık ve depolama koşullarına uygun sağlıklarını denetleyerek operatörlere yardımcı olan en önemli çalışanlardan biridir.

Gıda mühendisleri ne yapar?

Eğitimlerini bu alanda tamamlayan gıda mühendisleri önce ambalaj, işleme, depolama, koruma ve depolama koşulları işini yapmaktadır. Buna ek olarak, aşağıdaki çalışmalar Gıda Mühendisliği Bakanlığı Mezunlarının Görev ve Sorumluluğu alanına dahil edilmiştir.

Hijyenik koşullarda üretim üretimini sağlamak, gıda ürünlerini doğru yerlerde saklamak ve korumak, gıdalardan alınan örnekleri belgelemek ve incelemek, yeni üretim fırsatları sağlamak, gıda alanında hizmet veren şirketin projelerini incelemek ve iş verimliliğini artırmak, maliyetleri artırmak, kârlılığı artırmak.

Gıda mühendislerinin çalışma alanları öncelikle gıda üzerinde faaliyet gösteren şirketlerdir. Buna ek olarak, teftiş, muayene, gıda, ithalat, satış ve üretim alanlarında faaliyet gösteren kamu ve özel sektör firmalarında çalışmaktadırlar.

Nasıl gıda mühendisi olunur?

Gıda mühendisi olmak için Gıda Mühendisliği Üniversiteler Departmanı’ndan mezun olmalısınız. Ayrıca, üniversitelerin mühendislik ve mimari bölümlerinden de mezun olabilirsiniz.

Bu departmanı okuyan herkes gıda mühendisi olarak iş yapabilir ve bu alanda kendini geliştirebilir. Bu alanda gelişmesini sağlayacak en önemli nokta, işini en iyi şekilde yapmaktır.

Gıda mühendisliği departmanlarında, gıda hammaddelerinin değerlendirilmesi ve hammadde kalıntılarından yeni besin üretimi gibi alanlarda ayrıntılı bir eğitim verilmektedir. Gıda Mühendisliği Departmanının yan dalları gıda bilimi ve gıda teknolojisi olarak iki bölüme ayrılmıştır. Bu bölümü bitirenler gıda mühendisi olur.

Gıda Mühendisi maaşları

Gıda mühendisleri hem kamu hem de özel sektörde çalışma fırsatına sahiptir. İş fırsatları geniş bir sektör olduğundan, gıda mühendisi maaşları değişebilir.

Kamu sektöründe 3-5 bin TL maaş alıyorlar. Özel sektörde, şirketin büyüklüğü, karlılığı, çalışma pozisyonunun yeri, çalışanın kıdemine göre 2.500 – 10.000 TL arasında değişmektedir.

Hem iş garantisinin hem de çalışma koşullarının rahatlığı nedeniyle, gıda mühendisliği mezunları özellikle kamu sektöründe daha fazla çalışmayı tercih etmektedir.

Gıda Mühendislerinin Çalışma Alanları

Gıda mühendislerinin iş bulma oranları oldukça yüksektir. Sağlık Bakanlığı, Tarım ve Kırsal İşler Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, TüBİTAK ve belediyelerde kamu alanında gıda mühendisliği üzerine çalışma fırsatına sahiptirler.

Özel sektörde, gıda üzerinde çalışan gıda şirketlerinde proje danışmanı, kalite kontrol personeli, yatırım uzmanı ve gıda denetim müfettişi gibi çok geniş bir çalışma alanına sahiptir.

Gıda Mühendislerinde Sıralı Özellikler

İşverenler genellikle şirketlerinde çalışacakları gıda mühendislerinde aşağıdaki koşulları arıyorlar.

Şirket için gerekli iş fikirlerini üretebilen ve sonuç odaklı çalışmaların gıda ürünlerinin sağlığında güçlü ve yazılı iletişimin güçlü olması için, özellikle analitik analizlerin sağlığında, uluslararası çalışanlarda gıda mevzuatı alanında dikkatli çalışma yeteneğinde güçlü olmak için ekibin hammaddelerini inceleme yeteneğine sahip olmak

Yukarıda belirtilen koşulların yanı sıra, gıda mühendisliği yapan kişilerin en iyi olmak için temiz ve hijyenik bir çalışma yapabilmelerinin öncelikli nedenlerinden biridir.

Kendisini alanında geliştiren gıda mühendisi her zaman bir iş bulma fırsatına sahiptir. Kendilerini bu alanda geliştiren insanlar sektöre sürekli atlama fırsatına sahiptir. Ülkemiz gıda alanında oldukça gelişmiş bir ülke olduğundan, yurtdışında bile kendini bu alanda geliştiren kişileri gönderir.

Eğer gıda mevzuatı tarafından tamamen egemen olan ve Ar -Ge çalışmaları en iyi şekilde yapabilen bir mühendisse, kendinizi bu sektörde gıda mühendisliği ile başlayan Müfettiş, Kalite Kontrolü, Muayene Müfettişi, Ar -Ge Müdürü, Pazarlama Müdürü gibi noktalara taşıyabilirsiniz.

Ayrıca, gıda mühendisliği mezunundan sonra kendi işinizi kurabilirsiniz. Yemekte açacağınız bir şirketi kendi başınıza getirmek kolay olacaktır.

Gıda mühendisliği nedir? Gıda mühendisleri ne yapar? Gıda mühendislerinin ne kadar maaşının hakkında daha fazla bilgi edinmek için aşağıdaki yorumlar bölümünde bize yazabilirsiniz.

Farklı sektörlerde kariyer yapmak isteyenler de aşağıdaki sorunları inceleyebilir;

En yüksek maaşlı meslekler

Doğru meslek seçimi için ne düşünmelidir. Geleceğin Meslekleri

Radyo televizyonu ve sinema, iş alanları ve maaşları okumak

Endüstri ve sistem mühendisliği nedir? Hangi alanlarda işe yarıyor?

Endüstri mühendisliği nedir?

Nasıl gemi kaptanı olunur? Gemi kaptanlarının maaşı ne kadar?

Pilot maaşları ne kadar? Türkiye ve dünya çapında pilot maaşlar

Tekstil mühendisliği nedir? Tekstil mühendisleri ne yapar?

Tekstil mühendisleri ne kadar para kazanıyor?

Yorum yapın