dantel modelleri

Zabıt Katibi Ne İş Yapar? Nasıl Olunur? Maaşları

Adliye Katipleri, bakanlığa bağlı adliyelerin merkez ve taşra teşkilatlarında görevlendirilmek üzere Adalet Bakanlığınca atanan yargı yardımcılarıdır. Mahkemelerde görülen her türlü davada kaydedilmesi gereken ifadelerin birebir aynısını yazan memurdur. Tutanak Memuru, idari duruşmalarda tutanakların yazılmasını sağlayan görevlidir.

Ayrıca resmi kurumlarda yürütülen tüm hukuki işlemleri yazıp kaydeden memura da Tutanak Kâtibi denir. Görev yerleri adliyelerdeki mahkemeler ve savcılıklar, bölge idare ve iş mahkemeleri, seçim kurulları veya seçim müdürlükleri ve icra daireleridir. Sadece icra dairelerinde icra memuru olarak çalışıyorlar.

Kayıt Memuru Ne İş Yapar?

Asıl görevi görev yaptığı yerdeki yazı işleri müdürü tarafından verilen görevleri yerine getirmektir. Mahkeme defterlerinin düzenli ve düzenli tutulmasından ve mahkeme kayıtlarının yazılmasından sorumludur. Mahkemenin tüm yazışmaları Memur Katibinin elinden geçer. Duruşmalarda hâkimlerin gözetimi ve emri altında soruşturma ve yargılama raporlarının kayıt altına alınmasını sağlar. Tutanakların okunaklı olması ve ilgili hâkim tarafından imzalanması gerekmektedir.

Mahkemenin aldığı ara karar uyarınca, ödeme gerektiren yazışma ve işlemlerle ilgili durumları hem işletme sahibine, hem kasiyere hem de sicil dairesine bildirmek görevidir. Asıl işi ara kararı bir raporla imzalayıp imzalamaktır. Verilen ara kararın gereklerini yerine getirmek için daha önce avans olarak yatırılan paranın gerekli miktarını vezneden veya sicil dairesinden almak ve gerekli şartları yerine getirmek kişinin görevlerinden biridir. Verilen karardan itibaren iki gün içinde.

Görevleri arasında Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 157. maddesinde yer alan kişilerin dosyalarının incelenmesine nezaret etmek yer almaktadır. Nafaka tespiti, nüfus kayıtlarının düzenlenmesi, miras belgesinin ilgili kişiye verilmesi gibi mahkeme tarafından verilen dava kararlarının acil olduğunu ve diğer davalara göre hızlı bir şekilde yazılması gerektiğini bilmelidir.

Mahkemenin verdiği her görevi yerine getirmelidir. Haciz dışındaki uygulamaların yapılması da bunlardan biridir. Hem hakimin hem de naipin huzurunda yapılan tüm iş ve işlemlerde hazır bulunmak onun görevlerindendir. Süresinde yanıt alınamayan tutanakların incelenmesi de prosedürler arasındadır. Kanun ve yönetmeliklerin kendisine yüklediği tüm görevleri yerine getirmekle yükümlüdür.

zabit katibi nasil olunurNasıl Kayıt Memuru Olunur?

Nasıl Kayıt Memuru Olunur?

Adliye katibi olabilmek için gerekli bazı nitelikler bulunmaktadır. Memur katiplerin yalnızca ülke üniversitelerinin bilgisayar ve adalet bölümlerinden veya meslekî ticaret lisesi mezunlarından alınma zorunluluğu yoktur. Kayıt Memuru pozisyonu için sınava girilme koşulları:

1 – Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olmak,

2 – En az lise mezunu olmak,

3 – Kamu Haklarından Yoksun Olmamak,

4 – 36 yaşını doldurmamış olmak,

5 – Kamu Personeli Seçme Sınavından en az 70 puan almak,

6 – 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda belirtilen suçlardan hüküm giymemiş olmak,

7 – Askerlik sorunu olmamak. Yapmış olmak, muaf olmak, ertelenmiş olmak gibi belli kriterlerin olması gerekiyor.

Bu şartları taşıyan bir Türk vatandaşı Adalet Bakanlığınca açılan ilanlara başvuruda bulunur. Başvurunun ardından klavye sınavı yapılıyor. Klavyede başarılı olanlarla röportaj yapılıyor. İşe alım, en yüksek ortalama puanı alan adaylardan başlanarak yapılır.

Adalet Bakanlığı tarafından yapılan ön seçme sınavına katılmak mümkündür. Bu sınavın ardından yazma sınavı yapılır. Daktiloda seçim F veya Q klavyeyle yapılır. En az doksan kelimelik okunan metnin üç dakika içerisinde yazılması gerekmektedir. En temel gösterge hızlı bir daktilo kullanmaktır.

Memur Maaşlarını Kaydedin mi?

Yargıtay Başkanlığı, adliye katipliği yapan memurların maaşlarına ilişkin bilgi paylaştı.

Kayıt Memuru maaşları sınıf seviyesine göre değişmektedir. Derece arttıkça maaş da artıyor. Genel olarak katip maaşları 3.500-4500 TL arasındadır.

Sözleşmeli memurların maaşı biraz daha düşüktür.

Adalet Bakanlığı Katip Alımı?

İşe alımlar, T.C. Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü tarafından açılan işe alım sınavı duyurusu üzerinden yapılmaktadır. Başvurular gerekli koşulların duyurulması ve kadrolu veya sözleşmeli kayıt memuru alımı ile başlar. Gerekli sınav aşamaları geçilir.

Staj Başvurusu

Sicil katibi başvurusunun herhangi bir adalet komisyonu başkanı aracılığıyla yapılması, ilan edilen adalet komisyonu başkanlarına veya EK-1/A, B, C, D, E’de belirtilen listelerdeki belirtilen başvuru komisyonlarına iletilmesi gerekmektedir. sınavın yapılacağı yer.

Hukuk Mezunları Ne İş Yapar? – İş Olanakları

Yorum yapın