dantel modelleri

Kredi Borcu ödenmezse Ne Olur?

Kredi borcu ödenmezse ne olur?

Günümüzde, kredi borcu olmayan veya daha önce kredi kullanmamış olan kişiler. Bankalar ekonomi sırasında kredi muslukları açarak ciddi bir müşteri portföyü elde eder ve ekonomi bu portföyden ciddi kar elde eder. Günümüzde, ortalama %12 faiz oranı olan müşteriden para toplayan bankalar, bu parayı %20-25 faiz oranlarıyla diğer müşterilere satıyor ve buradan çok yüksek kar elde ediyorlar. Ancak, bu dağıtılmış kredi borcu ödenmezse, bankalar ciddi finansal sorunlar yaşarlar ve alacaklarını garanti etmek için her türlü yasal yola başvururlar.

Kredi borcu ödenmezse ne olur?

Kredisi olan kişiler borçlarını zamanında ödemekle yükümlüdür. Kredi borcu ödenmezse, çok zorlu bir süreç borçlu kişileri bekler. Yasal olarak, ödenmemiş kredi borcunun, ödeme tarihi 90 gün geçtikten sonra yasal bir takip süresi vardır. Yasal takip süreci tarafından başlatılan bir kredi için bankalar her türlü yasal çözüm yoluna başvurur ve alacaklarını devlet tarafından toplar.

Her ne kadar 90 günlük bir süre, kredi borçlarında yasal takip için geçmesi gerekse de, bankalar genellikle 2 taksit ödenmezse ve borcun tahsilatı üzerinde baskı oluşturursa borçlunun idari izlemesini alırlar.

Yasal takip ve idari takip -up için aşağıdaki başlıkta daha fazla içerik bulabilirsiniz.

Yasal takip ve idari takip süreci işini nasıl takip eder?

Kredi borcu ödenmezse, haciz gelecek mi?

Kredi borcu ödenmezse, bu durumda, bankalar öncelikle idari takibi başlatacaktır. İdari takipte yasal bir yol yoktur. Sadece borçlunun borcu ve borçluya kişiye ve garantöre hatırlatılır.

İdarik izleme sürecindeyse, borçlu borcunu ödemiyorsa veya yeni bir ödeme planında bankaya katılmıyorsa, yasal takip süreci başlar. Yasal takip sürecini başlatmak için ödeme tarihinden bu yana 90 gün geçmiştir.

Yasal olarak başlatılan borçlu, hala borcunu ödemiyorsa, bu durumda, banka avukatları aracılığıyla uygulama işlemlerine başlar. ICRA Bildirileri, İcra Ofisi tarafından borcunu ödemek için başlatılan borçluyu bilgilendirecektir. Borcun bildirimden sonraki 10 gün içinde ödenmesi bekleniyor. Borç 10 gün içinde ödenmezse veya herhangi bir ödeme planında anlaşmaya varılamazsa, mahkeme kararı ile haciz prosedürleri başlatılır.

Haciz kararından sonra, borçlunun maaşının %25’ine el konulur. Bu rakam yeterli değilse, bu durumda, üzerinde kayıtlı tüm taşınmaz mülk ve araçlar ve hacizler evdeki mallara yerleştirilir.

Ancak, evdeki tüm mallara el konulamaz. Borçlunun hayatta kalabileceği temel maddelere hiçbir şekilde el konulamaz. Hangi mallara el konulamayacağı hakkında ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.

Hangi mallar haciz edilebilir? Hangi mallara el konulamaz?

Kredi borcu ödenmezse, garantör haciz gelecek mi?

Bir Kredi Anlaşması imzalandığında bir garantör gösterilirse, Garantör borcu borçlu ile aynı sorumlulukla ödemekle yükümlüdür. Ancak, ilk olarak, tahsilat borçludan toplanmaya çalışılır. Borçlu borcunu herhangi bir şekilde ödeyemezse ve yasal takip süreci sırasında haciz edilecek varlıkları yoksa, bu durumda, borcun garantörden toplanması beklenmektedir.

Garantör borçlu kişiyle aynı sorumluluğa sahip olduğundan, yasal takip süreci garantör için aynı şekilde çalıştırılır. Garantör borcu ödemezse, bu sefer garantör idam edilecektir.

Hem gerçek borçlu hem de garantörün haciz varlığı yoksa, bu durumda hiçbir şey yapılmaz. Hapis cezası verilmez. Ancak, her iki kişinin kredi kaydı bozulur, kredi notu azalır ve kredi kartı daha kolay verilmez.

Kredi notu hakkında daha ayrıntılı bilgi aşağıdaki makalede bulunabilir.

Kredi notu nedir? Önemi nedir?

Kredi borcu nasıl yapılandırılır?

Yukarıda göreceğiniz gibi, kredi borcu ödenmezse, hem ana borçlu hem de garantör ciddi yaptırımlar bekler. Böyle bir duruma girmemek için, kredi borcu ödenemezse, yapılacak ilk şey, bankaya danışarak ve yeni bir kredi sözleşmesi yaparak borcun yeniden yapılandırılmasıdır.

Yeniden yapılandırma, mevcut borcun en düşük taksitlerle ve borcun daha geniş bir döneme yayılması ile hesaplanmasıdır.

Gelecekte beklenen alacak veya gelecekteki para varsa, kredi borcu yapılandırıldığında ve balon ödemesi olarak adlandırılan ek ödemeler ara vadede yapılır ve daha düşük faiz ödemesi yapılır.

Kredi borcu nedeniyle yasal takip -up başlatılırsa ne yapılmalıdır?

Kredi alarak (kapalı olmama) veya kredi kartından nakit avansını kapatmaya çalışarak başka bir bankadan ödenmemiş borcu ödemek için yapılabilecek en büyük hatalardan biridir.

Borç ödenemezse, yasal takip ve idari takip -up’dan önce banka ile bir anlaşma denenmeli ve mümkünse yeniden yapılanma talep edilmelidir.

Banka kredi notunu ödemeye veya borcu diğer banka araçlarıyla ödemeye çalışmak daha fazla sıkışmaya neden olabilir.

Borç yeniden yapılanma ile ödenemezse, bu durumda, başka biri elden elden ödünç almaya çalışmalı veya herhangi bir varlık varsa, satış yaparak nakit tedarik etmeye çalışmalıdır.

Paraya ihtiyacınız varsa nasıl para bulacağınızı öğrenmek için aşağıdaki makaleyi kontrol etmenizi öneririz.

Acil nakit ihtiyaçları için pratik çözümler

Kredi kartı borçları ödenmezse ne olacağını merak ediyorsanız, aşağıdaki başlığı kontrol edebilirsiniz.

Kredi kartı borcu ödenmezse ne olur?

Sizi ilgilendirebilecek makaleler;

Yasal takip ve idari takip süreci işini nasıl takip eder?

Yürütme işlemleri nedir? İcra işlemleri başlatılırsa ne yapılmalıdır?

Hangi mallar haciz edilebilir? Hangi mallara el konulamaz?

Kredi notu nedir? Önemi nedir?

Sorularınız ve görüşleriniz için aşağıdaki yorumlar bölümünde bize ulaşabilirsiniz. Tüm borçlulara rahatlık diliyoruz.

Yorum yapın