Kredi kartı kullanan veya bankadan herhangi bir kredi alan kişi, olgunluk söz konusu olduğunda borcu ödemekle yükümlüdür. Vade olarak ödenmeyen borçlar için, bankalar öncelikle borcun idari takip -up ve daha sonra yasal takip sürecini başlatarak tahsil edilmesini sağlar.
Idari takip eden nedir?
Vade geldiğinde ve banka bu borcun ödenmesini riskli olarak gördüğünde kredi veya kredi kartı borçları ödenmezse, borç uyarınca idari takip sürecini başlatır.
İdari takip sürecinin başlangıcı bankadan bankaya değişir. Bazı bankalar borç ödemesi geciktikten sonra idari izleme sürecine başlarken, bazı bankalar 90 günlük gecikmeden sonra idari takip sürecine başlar.
İdari borç, bankanın ilgili departmanlarına devredilir ve müşteriye bu bölümdeki memurlar veya avukatlar aracılığıyla müşteriye ödeme yapması için bilgi ve uyarılar gönderir.
İdari takip sürecinde amaç, müşteriyi mesaj, e-posta veya yasal araçlara başvurmadan telefonla arayarak öncelik vermektir.
İdari takip sırasında herhangi bir yasal işlem yapılmaz. Müşterinin bir ödeme durumu yoksa, müşteri ile bir anlaşma yapılmaya çalışılır ve borcu yeniden yapılandırarak borçlu için bir plan ödenebilir.
Yasal takip nedir?
BRSA kurallarına göre, bankalar kredi kartı veya kredi borcu 90 günü aşarsa borcun tahsilatı için yasal işlemler başlatma yetkisine sahip olacaktır.
Yasal takip -UP, bankaların alacaklarını devlet eliyle toplama fırsatına sahip oldukları süreçtir. Yasal olarak takip edilen borçlar, banka avukatları aracılığıyla İcra Ofislerine gönderilir ve İcra Ofisleri, infaz işlemlerinin ve haciz işlemlerinin borcun başlatılmasıyla toplanmasını sağlar.
Genel olarak, bankalar borç ödenmezse veya gecikmezse, yasal takip sürecini derhal başlatmazlar. Yasal olarak takip edilen borçlar icra sürecini takip ettiği için, alacakların tahsilatı gecikir ve borçlunun herhangi bir varlığı yoksa, tahsil edilememe riskiyle karşılaşırlar.
Böyle bir risk almak istemeyen bankalar önce idari takip süreci sırasında müşteri ile anlaşmayı seçin.
Borçlu idari takip veya yasal takip ile ne yapmalı?
Borçlu borçlarını ödemekten muzdaripse, öncelikle 90 gün boyunca taksitleri geciktirmemeye çalışmalıdır. Çünkü 90 gün son taksitler bankaya yasal takip sürecini başlatma hakkı sunar.
Ancak, tekrar ödeme konusunda sorun varsa, bu durumda, idari takip süreci sırasında banka ile bir anlaşma denenmelidir. Bu süreçte borç yeniden yapılandırılabilir ve borçlunun ödeyebileceği bir plan üzerinde bir anlaşmaya varılabilir.
Borçlu banka ile anlaşmakta zorluk çekiyorsa, bankalar 90 günü aşan borçlar için yasal takip sürecini başlatacak ve kalan tüm borcun 7 gün içinde gecikmiş taksitlerle kapatılmasını talep edecektir. Borçlu bu dönemde borçlarını tekrar ödemezse, bankalar ya icra bürosuna başvuracak ve icra işlemlerine başlayacak veya borcu varlık yönetimi şirketlerine belirli bir fiyata devredecektir. Bundan sonra alacaklı varlık yönetim şirketi olur ve bu şirket tarafından icra işlemleri başlatılır.
İcra işlemleri başlatılırsa, ana para borcuna ek olarak, bankaların bankalarının varsayılan faizi, infaz ofisinin ücretleri ve ücretleri ve borcun gecikmiş kısmı borcuna eklenir ve uygulama işlemleri tüm tutarda başlatılır.
Varsayılan faiz, normal kredi faiz oranlarından çok daha yüksek bir faiz oranıdır. Borcun ödenmemiş kısmı zamanında uygulanır ve en çok anlaşılan faiz oranı oranın %30’una kadar olabilir.
Borçlu, infaz işlemleri başlatıldıktan sonra borcunu ödemezse, bu durumda, borçlunun maaşına ve tüm varlıklarına haciz verilecektir. Borcun tahsilatı, el konulan malları satarak gerçekleşir.
Yasal Takip -Up borç nedir?
Kredi kartı veya kredi borçlarının düzenli olarak ödenmediği durumlarda, borcunuz yasal takip olacaktır. Peki yasal takip -up nedir? Banka, borcunuzu sizden toplamak için idari bir takip süreci başlatır. Bu sürecin başlamasından sonra, idari takip nedir -nasıl soru sorulur.
Genel olarak, insanlar daha kolay ödeme koşullarına sahip olmak için taksitler yaparlar. Ancak, bu durumda, borçlarının taksitlerini düzenli olarak ödemeniz beklenir. Borcunuzu birçok kez bozarsanız veya hiç ödeme yapmazsanız, bankanız idari izleme sürecini başlatır. Tüm süreçle ilgili ayrıntılarla banka takibi nedir?
İdari takip süreci nedir?
Her şeyden önce, banka yasal işlem başlattıktan sonra, bankada kayıtlı telefon numaranız aracılığıyla uyarı mesajları alacaksınız. Borcunuzu ödemeyi unutmuş olabilirsiniz. Bir süre finansal olarak acı çekmiş olabilirsiniz ve bu nedenle borcunuzu ödeyemeyebilirsiniz. Bu uyarı mesajları size bir hatırlatmadır. Borcunuzu ödeyebiliyorsanız veya çevrenizden borç alarak borcunuzu ödeyebiliyorsanız, yalnızca gecikme faizini ödersiniz. Ancak, uyarı mesajlarına rağmen borcunuzu ödeyemiyorsanız, yasal işlemin ne olduğu ile karşılaşabilirsiniz.
Borcunuzu idari takip sürecine ödeyemezseniz, ertesi gün başlatılmayacaktır. Her şeyden önce, borçluya 15 günlük gecikme ödeme süresi verilir. Borcunuzu hala 15 gün boyunca ödemiyorsanız, kredi kartınız kullanım için kapatılacaktır. Ancak, borcunuzu 15 gün sonra 3 ay içinde öderseniz, kartınızı kullanmaya başlayabilirsiniz. Borç bu 3 aylık dönemde ödenmeye devam ederse, kart kullanım için tamamen kapalıdır.
Yasal işlem süreci 90 gün ertelenmesine rağmen, borcunuzu hala ödemezseniz borç başlayacaktır. Ayrıca, 3 aylık dönemde ödeme yapmak zorunda kalacağız, faiz seviyesi en üst boyutlara kadar olabilir. Borcun yasal takip ile sizden alınamaması durumunda, icra işlemleri yapılır. Bu, kredi notunuzu azaltacak ve gelecekteki kredi başvurularınızı olumsuz etkileyecektir.
Çözüm;
Görüldüğü gibi, kredi borcu veya kredi kartı borcu ödemeyen kişiler, yasal takip başlatıldıktan sonra borç ödemesi hala gerçekleşmezse çok ciddi maliyetlerle karşı karşıyadır. Bu nedenle, kredi alırken çok dikkat edilmelidir ve gerçekten ödenebilecek kredi tutarları ve taksitleri için sözleşme imzalanmalıdır.
Ayrıca aşağıdaki başlıklarla da ilgilenebilirsiniz;
Yürütme işlemleri nedir? İcra işlemleri başlatılırsa ne yapılmalıdır?
Tapu nedir? Hangi amaç ve hangi şekilde kullanılmalı?
Tapu ödenmezse ne olur?
Sorularınız ve görüşleriniz için, yorum bölümünde bize her zaman ulaşabilirsiniz.