Almanya, Avrupa’nın en büyük ekonomisi ve Avrupa’nın en zengin ülkelerinden biridir. Sadece kişi başına GSYİH açısından değil, aynı zamanda ortalama kişisel gelir açısından da zengin bir ülkedir. Ülke, zengin orta sınıf, cömert refah sistemi, özgür sağlık ve eğitim sistemi, temiz çevre, kamu güvenliği ve genel olarak adil gelir dağılımı ile ünlüdür. Bu nedenle Almanya da mükemmel yaşam kalitesi ile bilinir. Bu doğal olarak Almanya’nın asgari ücret miktarının yüksek olmasını sağlar.
Almanya asgari ücret nedir?
2020’de Almanya’da, tam zamanlı çalışanlar için ortalama brüt maaş ayda 3.770 Euro’dur (serbest çalışan, kısmen zaman işçileri ve vergilendirilebilir seviyenin çok düşük geliri olan insanlar bu istatistiklere dahil edilmemiştir). Bu yıllık yaklaşık 45.000 Euro’dur (gelir vergisi ve sosyal katkılar hariç). Almanya şu anda ayda 1.580 Euro, bu da yılda 18.960 avro anlamına geliyor.
Doğu ve Batı arasındaki gelir seviyelerindeki farklılıklar hala yüksektir. Eski federal eyaletlerdeki ortalama maaş, yeni eyaletlerdeki ortalamanın % 25’inden (veya ayda 800 Euro) fazladır. Başka bir deyişle, antik Doğu Almanya’daki çalışanlar ayda ortalama yaklaşık 3.000 avro kazanıyor (Berlin şehri hariç, Berlin’in yeni Berlin eyaletlerinden biri olarak kabul edilmiyor). Güney eyaletleri Hessen, Baden-Württemberg ve Bayern’deki çalışanlar en yüksek ortalama maaş değerlerini iken, yeni eyaletler-Mecklenburg-Vorpommern, Sachsen-Anhalt ve Brandenburg-Have en düşük maaşlarındaki çalışanlar. Aslında, federal eyaletteki çalışanlar Mecklenburg-Vorpommern’deki meslektaşlarından ortalama % 55 daha fazla kazanıyor.
Ayrıca, Alman erkekler kadınlardan ortalama % 21 daha fazla kazanıyor. Bölgesel başkentler (ve genellikle büyük şehirler) ve kırsal alanlar arasında gelir seviyelerinde farklılıklar vardır, ancak bunlar erkekler ve kadınlar veya eski ve yeni federal eyaletler arasındaki farklardan daha az önemlidir.
Mesleğe göre Almanya’da ortalama maaş
Profesyonel Grup ve Euro yıllık maaş tutarı:
Minimum Ücret – 19K Cook – 25K Avukat – 67K Caregic – 31k Bilim İnsanı – 54K BT Uzmanı – 59K Doktor – 85K Eczacı – 28K Finans Uzmanı – 58K Fizyoterapist – 28K Finans Uzmanı – 35K HR Ticaret Yöneticisi – 65K Sosyal Mimar – 57 Mühendisler – 65k Mimar – 37 Mühendisler – 65K Sosyal Mimar – 37 Mühendisler – 65K Sosyal Mimar – 37 Mühendisler – Nitelikli – 29k
Kişisel gelir vergisi
Almanya’daki çalışanlar için çok karmaşık bir vergilendirme sistemi var. Yılda 260 bin avrodan fazla kazanan yüksek gelirli bireyler için, sıfırdan başlayıp %45 ile biten kademeli bir kişisel gelir vergisi oranı vardır. Vergi oranları % 42 ile % 45 arasında sabitlenirken, 9,001-54.949 Euro gelirdeki vergi oranı geometrikten % 14 ila % 42’ye yükselir.
Almanya’da kişisel gelir vergisi oranları (2018)
Kazanç – Bekarlar (EUR)
Kazanç – Evli Çiftler (EUR)
Vergi oranı
0 – 9.000
0 – 18.000
%0
9.001 – 54.949
18.001 – 109.898
%4 – %42
54.950 – 260.532
109.899 – 521.064
% 42
Yukarıdaki 260.533
Yukarıdaki 521.065
%45
Dayanışma Ek Ücret
Ayrıca, normal gelir vergisine eklendi; Bununla birlikte, düşük gelirli bireyler tarafından ödenmeyen % 5,5 dayanışma ek ücret adı verilen ek bir gelir vergisi türü de vardır. Başka bir deyişle, yılda 972 Euro’dan az ödeme yapan bireyler dayanışma ücretlerinden muaf tutulurken, yıllık vergilerde 973 ve 1.340 avro ödeyenler için dayanışma geometrik %5.5’e yükselir. 1991’de dayanışma vergisi, Alman birleşme maliyetlerini finanse etmek için geçici bir önlem olarak getirildi. Son yıllarda ağır eleştirilere rağmen, bunun kaldırılması için bir düzenleme yoktur.
Kilise vergisi
Buna ek olarak, vergi -özet gelirinin % 8 veya % 9’u (federal eyalete bağlı olarak) Almanya’daki tüm kayıtlı kilise üyeleri tarafından kilise vergisi olarak ödenmektedir. Kilise vergisi olarak ödenen tutar vergiden tamamen düşülebilir. Almanya’da kilise vergisi ödemek istemeyen bir yabancı, resmi bir belgedeki kilise bağlantılarından asla bahsetmemelidir (örneğin konut kaydında). Aksi takdirde, insanlar bir Alman kilise vergisi ödemekten kaçınmak için kiliseden ayrıldıklarına dair yazılı bir kanıta ihtiyaç duyacaklardır.
Vergi kesintileri
Alman Kişisel Gelir Vergisi Hukuku;
Eğitim ve çalışma giderleri, çift ev maliyetleri, işle ilgili sigorta maliyetleri, gönüllü sağlık sigortasına katkılar,
Emeklilik planları gibi vergilendirilebilir gelirle ilgili bir dizi vergi indirimine tabidir.
Kişisel Gelir Vergisi Hesaplaması: Örnek
Bu örnek, Almanya’da yaşıyorsanız vergi ve sosyal yardım için ne kadar ödeme yapmanız gerektiği hakkında bir fikir verebilir. Yıllık Alman brüt maaşı 45 bin avroya sahip bir kişi evlenir ve kiliseye kaydedilmezse (kilise vergisini ödemeyen sınıf), yılda 28 bin avroya biraz daha az net maaş alacaktır. Ancak, bu kişinin önemli bir kazanan karısı varsa, net maaşı yılda 31.000 Euro’dan fazla olacaktır. Yıllık brüt maaş aynı örnek kullanılarak alındığında, kişinin net geliri sırasıyla 35 bin 40 bin avro olacaktır. Benzer şekilde, yılda 80 bin avro olarak net bir maaş farkı, 52 bin avro 45 bin avro olacak. Potansiyel net maaşınızı tahmin etmek için, birçok Almanya brüt – net maaş hesap makinesi seçeneklerinden birini deneyebilirsiniz.
Almanya’da yaşam maliyeti
Almanya’nın fiyat seviyesi genellikle AB ortalaması için uygundur. Başka bir deyişle, Almanya’da asgari ücretle yaşayan komşu ülkeler Lüksemburg, İsviçre, Danimarka, Belçika ve hatta Fransa ve Hollanda veya İskandinav ülkelerinde (Norveç, İsveç ve Finlandiya) daha kolaydır. Almanya’daki aylık yaşam maliyetleri genellikle 850 Euro’dur (Alman öğrenciler için 800 Euro ve uluslararası öğrenciler için 725 Euro’dur. Bu, yaklaşık belirli bir vize türü (örneğin, çalışma vizesi, iş vizesi) için karşılayabileceğinizi kanıtlamak için ihtiyacınız olan aylık tutardır.
Kiralama Maliyetleri
Almanya’daki nüfus yoğunluğu göz önüne alındığında, şaşırtıcı olmayan tek büyük maliyettir. Çoğu insan kiralık dairelerde yaşadığı için Almanya’da ev sahipliği yapmak geleneksel olarak nispeten düşüktü. Bu son zamanlarda değişti çünkü son zamanlarda birçok Alman para biriminin istikrarsızlığından korkuyor ve düşük faiz oranları ile teşvik edildi. Buna ek olarak, Almanya 2010 yılından bu yana net göçte keskin bir artış yaşadı ve bu da gayrimenkul talebinde bir artışa yol açtı. Sonuç olarak, emlak fiyatları son yıllarda istikrarlı bir büyüme göstermiştir. Kiralar gayrimenkul fiyatlarından daha az arttı, ancak son zamanlarda büyüme hızlandı.
Ancak, kiralar bölgeye kıyasla önemli ölçüde değişmektedir. Küçük bir stüdyo dairesi, küçük bir kasabadaki elektrik faturaları da dahil olmak üzere ayda 400 avroya mal olabilir. Ancak, Münih’in merkezinde aynı tesislere sahip bir dairenin kirası 1000 Euro’dan fazla olabilir. Benzer şekilde, iki yatak odalı bir daire için kira ayda 650 Euro’ya (kamu hizmetleri dahil) ve 2.000 Euro’ya kadar yüksek olabilir. Genel olarak, ayda 700 Euro bir daire için bir stüdyo (faturalar dahil) kiralamak için yeterli paradır. Çoğu Almanya’da, ayda 1.200 euro kiralamak için orta boy iki yatak odalı dairenin (85 metrekarelik) iyi bir konumu bertaraf edilmelidir. Şu anda, Almanya’daki ortalama daire kirası metrekare başına ayda dokuz Euro’dur (kamu hizmetleri hariç).
Garanti ve Tazminat Ücreti
Bir daire kiralarken, basit kira dışındaki diğer masrafları dikkate almak gerekir. Kiracı genellikle bir güvenlik garantisinden talep edilir (genellikle aylık kira, ancak üç aya kadar olabilir) ve bir emlakçı aylık kira komisyonu ücreti kiralaması istenecektir. Buna ek olarak, kira genellikle önceden (her zaman her ayın başında) ve kız kardeşi (önceki kiracı tarafından yapılan yatırım için tazminat) ödenir. Önceki kiracı dairede önemli yenilikler yapmışsa, bu ücret birkaç bin avroya kadar yükselebilir. Bu nedenle, yeni kiracı kız kardeşini ev sahibine değil, giden kiracıya öder. Kiracıların kiralık dairede aydınlatma cihazları kurmaları ve aydınlatma cihazlarını kurmak ve kendi mobilyalarını (bazen bir ocak, buzdolabı, bulaşık makinesi ve tüm mutfak) satın almak gibi küçük iyileştirmeler yapmaları yaygındır.
Emlak Fiyatları
Kiralar gibi, Alman emlak fiyatları bölgeler ve kasabalar arasında önemli farklılıklar göstermektedir. Örneğin, eski ağır endüstride Dortmund (Batı Almanya’nın sekizinci en büyük Alman şehri) metrekare başına ortalama bir dairedir. Ünlü Bavyera eyaletinin başkenti olan 1,5 milyon nüfusla, üçüncü büyük Alman kasabasında metrekare başına yaklaşık 7.500 avro görebilirsiniz. Münih’in ana bölgelerinde, konut fiyatları metrekare başına 7.500 Euro’dan daha fazladır. Ancak Nisan 2018 itibariyle, metrekare başına ortalama fiyat Almanya’da bir daire satın almak için 3.100 avro.
Toplu taşıma
Aylık, üç aylık veya yıllık seyahat kartı satın alırsanız, Almanya’daki ve çevresindeki toplu taşıma sistemi son derece güvenilir, verimli ve uygun fiyatlıdır. İşe seyahat etme maliyetleri vergiden düşülebilir. Kendi aracınızı kullanırsanız bu da geçerlidir. Bir litre benzin ve dizel maliyeti sırasıyla 1.40 ve 1.25 Euro civarındadır (Mayıs 2018 itibariyle). Almanya’daki ikinci arabalar Avrupa’nın en ucuz otomobilleri arasında.
Yiyecek, kıyafet ve diğer maliyetler
Dışarıda yemek yemeyi tercih edin, ister kendi yemeklerinizi yapmayı tercih edin, akşam yemeği için aylık masraflarınız büyük ölçüde yaşam tarzınıza bağlı olacaktır. Genel olarak, süpermarketlerdeki gıda fiyatları Almanya’da çok makul. Buna ek olarak, büyük Alman işverenler kafeteryalarında düşük bir fiyata yiyecek sunmaktadır. Aynı şekilde, kıyafetler Almanya’da çok ucuza satın alınabilir. Bununla birlikte, ülkemizdeki fiyatlara kıyasla özel çocuk bakımı, kuru temizlik, kuaför veya park alanı gibi belirli hizmetlerin fiyatlarını bulabilirsiniz.
Almanya’da maaş ve yaşam maliyeti
l asgari ücretle, tek bir kişi Almanya’da aylık yaşam maliyetleri için ortalama 1100 avro maaşını harcayacak.
Ayda ortalama 3.770 Euro maaş kazanan bir kişi net 2.300 Euro maaş kazanıyor. Bu, yaşam maliyetinin iki kattan fazla kazandığı anlamına gelir.
L Almanya’da, ayda 2.900 Euro brüt maaş kazanan bir hemşire, ortalama yaşam maliyetinin üzerinde en az 1.850 euro net kazanç elde ediyor.
Ayda 7.000 Euro maaş alan uzman bir doktor, vergi sonrası 3.900 avro kazanıyor. Bu, Almanya’daki ortalama yaşam maliyetinin üç katından fazla.
Bunlar, bazı mesleki gruplara göre Alman asgari ücretle yaşamak için ne kadar kazanacağınıza dair bazı örneklerdir. Kendi karşılaştırmalarınızı yaparken, Almanya’daki ortalama yaşam maliyetinin esas olarak kira farklılıkları nedeniyle değiştiğini unutmayın. Bu nedenle, aynı maaş, Münih gibi süslü yerlerde Almanya’nın daha az zengin bölgelerinden önemli ölçüde daha az rahat hissetmenizi sağlayabilir.
Makalemizde, genellikle Almanya’nın asgari ücret ve yaşam maliyetleri hakkında ayrıntılı bilgi vermeye çalıştık. Daha fazla bilgi için, yorumlar bölümünden sorularınızı sorabilirsiniz veya makalemize deneyiminizle katkıda bulunabilirsiniz.
Almanya’daki çalışanların sosyal hakları nelerdir?
Alman çalışma vizesi nasıl alınır?
Almanya iş fırsatları daha ne kadar meslekler daha fazla?
Almanya’da İş Fırsatları Almanya’da Bir İş Bulma 2020